Monday, July 26, 2010

Resepi Buat Cik Kimah : Sambal Goreng Ikan Bilis


Huihuihui..

Dah lama tak balik rumah. Huwaaa rindu!!
Rindu mak, rindu along, rindu angah, rindu Daten Nani.
Rindu juga nak memasak. Cewahh macamla pandai sangat masak! Haha.



Duduk rumah harihari masak. Tapi duduk asrama langsung tak boleh masak. Dulu boleh jugak nak pakai rice cooker kalo teringin nak masak, tapi sekarang ni disebabkan peraturan yang semakin ketat ditambah pula dengan kelembutan ketegasan para warden dan barisan penyelia asrama, memang tak ada chance lah nak buat salah. Ngeh3. Jadi secara tidak langsung ia melatih aku untuk lebih berdisiplin. Choii! Poyo gilloss. 

Nak balik rumah! Rindu nak memasak. Biarlah sedap tak sedap mana pon. At least tangan ni digunakan jugak untuk buat keje dapur. Dok sini kejenye un9 jep. Patotlah jemari aku ni kurus bebeno ariari exercise atas keyboard. Kihkihkih.

Jadi harini dengan tidak disangka-sangka, cik Kimah telah bertanyakan aku satu resepi untuk dia masak malam ni. Sebab katanya malam ni turn dia memasak kat umah sewa tu. Macammacam jugak aku bagi nama masakan, tapi semuanya dia rejek tanpa berfikir dua tiga kali. Last-last keluar lah resepi sambal goreng ikan bilis. Wahh sedapnye! Kat sini mana nak dapat masakan tu. Tak dapat de jep! Jadi aku pun bagilah sesimple-simple resepi tu kepada cik Kimah. Mari meninjau sikit resepi simple nih!

*gmbr ni ihsan inchek google*


Bahan-bahan : 

Ikan bilis
Kacang tanah
Lobak Asin (dipotong dadu)
Kentang (dipotong dadu)
Tempe 
Cili kering (dikisar bersama bawang merah dan putih) / cili boh
Asam keping (setengah keping sahaja)

Cara-cara : 
1. Basuh semua bahanbahan tadi secara berasingan. Lobak asin perlu direndam terlebih dahulu supaya rasanya tidak terlalu masin apabila dimakan. 
2. Gaulkan kentang dengan serbuk kunyit sedikit. (fungsinye?? entahlah, dah mak aku buat macamtu aku follow aje.) Hee~
3. Panaskan minyak. Goreng kacang tanah. (tanpa minyak)
4. Goreng kentang dan tutup sebentar kuali dengan penutup supaya kentang cepat empuk.
5. Selepas itu, goreng pula lobak asin, tapi tak payah lama-lama. Dah nampak dia putihputih sikit angkatlah.
6. Seterusnya gorenglah tempe dan ikan bilis tu seperti biasa. Ke tak biasa menggoreng? Haha. No offense. =p
7. Bila semuanya dah siap digoreng, maka kurangkanlah sedikit minyak didalam kuali untuk menggoreng sambal pula. Masukkan cili yang sudah dikisar kedalam kuali. Jangan lupa masukkan asam keping supaya rasa cili itu tak terlalu mentah. Gaulkan ia sampailah warnanya pekat atau kehitaman sedikit.
8. Kemudian masukkan kesemua bahan yang telah digoreng tadi dan gaul rata.
9. Taraaa..dah siap pun. Silalah menjamu selera.

*Kuantitinya ikot suka sendirilah ye. Kalau untuk makan hidangan 4 orang, dua genggam ikan bilis, setengah peket lobak asin, kentang 2 biji, tempe setengah peket dan cili tu ikot lah kesesuain perut si pemakan. Tapi biasanya orang buat untuk hidangan 4 orang 2 sudu besar je.

Selamat mencuba!

[rasanya kalau tak payah resepi pun orang dah tau macam mana nak buat masakan ni. Haha.]

44 comments:

16-EiGht-46 said...

peh! bes. tp.. kacang? slalo jie wat, xpakai pon. huhu~

ayumi pinkahana said...

xpkai kacang ea? try laaa sedap!
=)
haih.terase lapar la pulak.
hahaha

16-EiGht-46 said...

haah. tak penah plak try pkai kacang. huhu. ye ke bes? hm~ xpe.. nnt jie try. ;) waaa!! lapar! x)

ayumi pinkahana said...

try la..bes~
lapa eyh..same la d cni...haha
jom kua makan! haha

16-EiGht-46 said...

haha. jom2. maw mkan mane nie?? ayu jmput. hahaha!! x)

ayumi pinkahana said...

ayu lg kne jemput..jie la pulak jemput~
ahahahah

16-EiGht-46 said...

jie jmput nnt naek moto. lesen laen takde. leh? haha!! ;p

ayumi pinkahana said...

oke, ayu amek jie naik kete sbb ayu xde lesen moto! ngeh3..
gpon ayu tkot naek moto..hahahah
tgu kt sri pulai! ahahahaha

16-EiGht-46 said...

haha. ape yg takot nye naek moto? ehem2~ baru romantic. lol. c(x ehh.. sri pulai? jaoh nye.. x)

ayumi pinkahana said...

entah..rase cm nk jato pon ade..nk2 kalo amek lap..haha
romantic? ahahaha =)
haha abestu umh jie kt mne?

16-EiGht-46 said...

nk jatoh? ayu naek care pompuan melayu terakhir ke ape? mmg le nk jatuh. ;p haah~ romantic tuh. haha!! ke naek beskal lagik romantic? hak2! ;p
kat sikamat. hmm, sri pulai jaoh sket la dr sikamat. nk g kne nek moto. ;D

ayumi pinkahana said...

naik basikal lg romantik! hahaha
dlm cte full house ade scene die naek basikal dgn rain! auch! jatuh chenta!
ngeh3
jao ea? rasenye ayu pna naek basikal smpai la masjid dekat sikamat tu..haha

16-EiGht-46 said...

ehh.. =,= tak tg0k. x) cite korea jie tg0k, yg jie cakap ari tu 2 je la 1. x) laen.. harapan~ hak2! ehh.. bia betol! jaoh k0t! =,= gile ar~

ayumi pinkahana said...

haha xpe..laki kalo suke sgt cte korea pon rase cm semacam jgk..ahahah
besela jie..mase mude remaje dlu..kalo ikotkan pkck2 + mkck2 yg xckop umo tu mmg merata ayu bejalan..
dr sri pulai smpai ke sne..tp skali tu jela..pastu x bt da..ahaha

16-EiGht-46 said...

mmbe jie ade sorang. finatic gile korea nie. =,= tak taw le pesal. hahaha!!
tp, tak jaoh sgt ke? huhu~ pling jaoh jie penah cycling dr sk0la ke umh je. =,=

ayumi pinkahana said...

mybe sbb hero2 ensem n heroin kiut2 kot..hehehe
entahla mse dlu2 bile da gelak2 bgai mne nk sedar jao ke x..haha
skola mne? sri kelana?

16-EiGht-46 said...

ye la k0t. =,= tp mmg addicted gile! adoila. nk ajk kua, kal0 clash ngan cite korea die.. tak dapek la nk kua do~ haih! sabaw je le dpt kawan hantoo korea nie. ;p haah. sri klne. 2 le pling jaoh. mse xleh naek beskal sbb pendek, jln kki je dr sri klne ke umah. wee~ :D

ayumi pinkahana said...

pelangkong aje die..adeke korea lg penting dr kawan..hahaha
jalan kaki? mak aii..xjao ke?

16-EiGht-46 said...

2 la pasal. nk pelankong, die nyorok dalam umh plak. so, die dapat escape. huhu~
haah. jln kki. =,= mls nk naek bus nye pasal. save duet org kate. huh? jaoh la gak. hak2! tp da biase, so.. relax je la. :D

ayumi pinkahana said...

kalo ayu buat mcm tu ari2..agk2 kurus x? hahaha

16-EiGht-46 said...

haha. kurus cam jie nnt. uish2! jgn2~ x)

ayumi pinkahana said...

xpe..boleh pkai skinny jeans..haha =p

16-EiGht-46 said...

=,= burok la pompuan pkai skinny jeans. da la kurus. pastuh pkai skinny jeans. peh! =,=

ayumi pinkahana said...

ekk? ayu xley da la pkai skinny? da jie kate burok..oke pkai slack pulak..hahaha gile skema..
=p

16-EiGht-46 said...

hahaha. ala, ayu kurus ke? xpe, org yg ade lemak ok k0t pkai skinny. hmm~ ntah la. hahaha!! jie pon tak taw. x)

ayumi pinkahana said...

haha ayu xkurus! gemgem jgk..haha
ala senang cte kaki xyg x kurus sgt n xbesa sgt sesuai pkai skinny..haha

16-EiGht-46 said...

oo~ kalo sesuai xpe la. ni kal0 kaki cekeding, pkai skinny.. da macam kayu golf laa~ x)

ayumi pinkahana said...

kayu golf? haha

16-EiGht-46 said...

hahaha!! x) macam lidi pnypu pon ade gak. c(x

ayumi pinkahana said...

ouh hiperbola gile! hahahaha

16-EiGht-46 said...

haha!! kan dalam bm hiperbola tu penting. ehh.. ye ke cikgu? hak2! x)

ayumi pinkahana said...

sastera la..haha
xkn dlm keadaan formal pon nk hiperbola an..ahahah

16-EiGht-46 said...

baru la bm kite maju n poyo2 sket. hak2! x)

ayumi pinkahana said...

haha sedangkan penggunaan frasa poyo pon dah salah guna mcm mane nk maju? hikhik

16-EiGht-46 said...

hahahaha!! ye ke? poyo tuh jadah nye? x)

ayumi pinkahana said...

poyo tu maksud die cantik lah~
=p

16-EiGht-46 said...

laaa!! ye ke?! peh! jie baru taw seyh! pas nie tak leh ar cakap org poyo lagik . x) haih~

ayumi pinkahana said...

haha xkesah de jie..skrg ble ckp poyo..akal terus tafsir poyo laen..bukan poyo chntek tu..=p

16-EiGht-46 said...

ye ke? hehe. so, leh la cakap poyo lagik. hak2! tp, tak leh cakap pade cikgu ayu. cikgu da taw. x)

ayumi pinkahana said...

haha terase nyesal lak bgtau kt jie,..xde la dpt pujian free lg..hahaha

16-EiGht-46 said...

haha. ceit! ilmu kene kongsi bersame. tak baek kedekut. c(x

ayumi pinkahana said...

haha mne de kdekot..kn da bgtau tu..=p
xpe..len kali ade pekataan pelik2 lg kite kongsi eyh~
haha

16-EiGht-46 said...

haa~ seb baek bg taw. so, pemurah la tuh. ;) ade lagik ke words pelek?? cam bes je jadik cikgu bm. hee~ :D

ayumi pinkahana said...

haha mne la nk tau..da tntu la die spontan je kua..=)